Helsingissä on ilmennyt lähiviikkoina kymmeniä ruokamyrkytystapauksia, jotka vaikuttavat olevan peräisin ostereista. Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan ilmoituksia on tullut useista eri ravintoloista. Helsingin elintarviketurvallisuusyksikön tietoon on tullut joulukuussa yli 30 henkilöä, jotka ovat ilmoittaneet sairastuneensa ostereiden syömisen seurauksena.
Tiedotteen mukaan helsinkiläisiin ravintoloihin on tehty tarkistuksia ruokamyrkytysepäilyjen vuoksi. Näytteiden tulokset eivät ole vielä varmistuneet. Potilasnäytteiden perusteella ruokamyrkytyksiä on aiheuttanut norovirus. Ruokamyrkytysepäily kohdistuu useiden eri maahantuojien ostereihin. Tuotteiden alkuperämaat ovat Hollanti, Ranska, Espanja ja Irlanti.
Norovirus tuhoutuu kuumennettaessa elintarviketta vähintään 90 asteessa kahden minuutin ajan. Noin 12-48 tunnin ajan itävän noroviruksen tyypillisiä oireita ovat pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Virus leviää helposti perheissä ja muissa kontakteissa.
Ostereiden syömisen seurauksena mahdollisesti sairastuneita on pyydetty ottamaan yhteyttä elintarvikevalvontaan sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella. Sairastuminen on saattanut tapahtua joko ravintolassa ruokaillessa tai myymälästä ostettujen elintarvikkeiden kautta.