Uudenvuodenaattoon kuuluvat kuplivat juomat. Master of Wine Essi Avellan on niihin perehtynyt viini- ja samppanja-asiantuntija, joka on nyt jakanut juomavinkkejä kalaruokiin erikoistuneen järjestön, Pro Kala ry:n kannattajajoukolle. Juomissa on tärkeintä oikea lämpötila, oikeanlainen lasi ja ehkä tavallista isompi pullokoko porukalle
Uudenvuodet juomat kannattaa tarjoilla jääkaappikylminä, ja Avellan kehottaa kaatamaan kuohuviiniä vain enintään puoli lasia kerrallaan. Kuohuvien tarjoiluun Avellan käyttää mieluiten riittävän isoa, tulppaanin muotoista lasia – esimerkiksi valkoviinilasia. Liian laakeassa tai aivan kapeassa lasissa kuohuviinin hienot aromit joko haihtuvat tai eivät pääse oikeuksiinsa.
– Kapeampaan lasiin on sitten helppo kaataa tarpeen mukaan lisää, ja juoma pysyy raikkaana ja kuplivana koko ajan, eikä se lämpene liikaa, Avellan tietää.
Ja jos haluaa hieman hifistellä, uudenvuoden kunniaksi voi isommalla porukalla ostaa kenties magnum-pullon kuohuvaa. Magnum-pullossa juomat kehittyvät suotuisasti ja niiden maku on parhaimmillaan. Toisin sanoen pullon koolla on myös väliä.