Uudenvuodenaattona juhlitaan mennyttä ja tulevaa. Kuohujuomat sopivat kalan, äyriäisten ja mädin kanssa nauttiviksi. Master of Wine Essi Avellan on viini- ja samppanja-asiantuntija, joka vinkkaa nyt parhaat vaihtoehdot kalaruokien kanssa tarjottaviksi.
– Kalan ja äyriäisten kanssa kannattaa kokeilla Loiren alueen cremantteja, sillä ne ovat elegantteja ja raikkaita, sekä italialaisia Trentodoc-kuohuviinejä. Ne ovat puhtaan hedelmäisiä ja raikkaita, ja niissä on myös mainio hinta-laatu-suhde!
– Äyriäislautasen, katkarapujen tai skagenin kanssa tarjoaisin puhdaspiirteistä, raikasta samppanjaa, jossa on hieman sokeria. Näiden ruokien kanssa eivät sovi yhteen kovin raskaat tai tammiset viinit, Avellan sanoo.
Kaloista graavi- ja savukalat kaipaavat kaverikseen hapokkaita viinejä, jotka leikkaavat niiden rasvaisuutta, kun taas lämminsavukalan ja paistetun kalan pariksi sopivat tammiset viinit. Kypsennetyt äyriäiset, kuten gratinoitu hummeri, kestävät nekin runsaamman ja vahvemman juomaparin. Alkoholittomaksi vaihtoehdoksi Avellan suosittelee kivennäisvettä ja alkoholitonta olutta.