Unohda nakit ja perunasalaatti – uudenvuodenaattona syödään lohipiirakkaa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Jouluruoat ovat tuhteja ja täyttäviä. Juhlinnan jälkeen viimeiseksi haluaa ajatella mitään syömiseen liittyvää, mutta uudenvuodenaatto tekee kuitenkin tuloaan. Kalaruokien puolesta puhuva Pro Kala ry on nyt julkaissut mainion reseptin, jonka avulla voi nauttia vuodelle 2025 siirtymistä kevyemmin, mutta maukkaasti.

– Somessa ihastuttanut lyttyperunapiirakka on täydellinen tarjottava uuteen vuoteen. Piirakkapohjaan ei tule lainkaan jauhoja tai rasvaa, vaan pohja tehdään lytistetyistä kypsistä perunoista. Piiraan täytteeseen tulee maukasta juustoa, ja sen päälle laitetaan reilusti kylmäsavustettua kirjolohta, kapriksia ja tilliä, Pro kala ry:stä kerrotaan.

– Uudenvuoden kunniaksi piiras aateloida mädillä, jolloin se on todella juhlavaa tarjottavaa.

Lyttyperunapiiras



Pohja:



1 kg hyvin pestyjä, pienehköjä perunoita



voita



suolaa ja pippuria

Täyte:



400 g craime fraichea



2 munaa



sitruunan kuori



2 rkl sitruunamehua



suolaa ja pippuria



150 g maukasta juustoa raastettuna (esim. Västerbotten)

Päälle:



150 g kylmäsavukirjolohta



pieniä kapriksia



tilliä



(mätiä)

Pese perunat huolellisesti, poista tarvittaessa tummat kohdat. Keitä reilusti suolatussa vedessä kypsiksi.



Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26 senttiä) ja nostele kypsät perunat vuuan päälle. Laita leivinpaperi perunoiden päälle ja paina kattilan pohjalla perunat lyttyyn niin, että ne täyttävät koko pohjan ja reunat. Tarvittaessa auta esim lusikalla.

Sekoita kulhossa täytettä varten craime fraiche, munat, sitruunan kuori ja sitruunamehu, mausta suolalla ja pippurilla, lisää joukkoon juustoraaste, kääntele tasaiseksi. Levitä täyte perunapohjan päälle ja paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Täytteen kuuluu saada kaunis väri pintaansa.

Anna piirakan jäähtyä haaleaksi. Leikkaa kylmäsavulohta tarvittaessa pienemmiksi paloiksi ja asettele palat piiraan päälle, lisää pikkukapriksia, tillisilppua ja halutessasi mätiä.