Näkökulma: Kansallinen ylpeys ei ole ääriajattelua – Suomen lippu ansaitsee paikkansa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Yhdysvalloissa matkustellessa huomaa nopeasti, että kansa on ylpeä omasta maastaan ja kantavat sen symboleita itsevarmana. Amerikan lippu näkyy vaatteissa, eikä sitä mielletä ääriajatteluksi. Suomessa on toisin. Kuljepa julkisesti paidassa, jossa on siniristilippu, niin sinut leimataan välittömästi natsiksi.

Kansallisten symbolien, kuten Suomen lipun tai muiden isänmaallisten asioiden, kunnioittaminen ei tarkoita ääriajattelua, vaan se voi olla tapa osoittaa arvostusta omaa kotimaata ja sen arvoja kohtaan. Suomen lippu edustaa itsenäisyyttä, demokratiaa ja niitä yhteisiä saavutuksia, joiden varaan maa on rakentunut. Lippu on symbolinen tapa ilmaista omia ajatuksiaan liittyen esimerkiksi erilaisten filosofisiin suuntauksiin ja solidaarisuuteen. Suomen lippu jos mikä on solidaarisen ja demokraattisen kansakunnan lippu ja sen arvostaminen tulisi olla itsestäänselvää muuallakin kuin urheilutapahtumissa.

Yhdysvalloissa lipun esittelyä pidetään luonnollisena tapana osoittaa ylpeyttä maasta, eikä se liity millään muotoa puoluepolitiikkaan. Liput heiluvat jokaisen puolueen tapahtumissa, ne heiluvat kaikissa tapahtumissa ja kulkueissa. Miksi Suomessa hävetään samaa? Lippu voi herättää mielikuvia jyrkistä poliittisista kannoista, vaikka sen käytön ei pitäisi välttämättä näin olla. Samaan aikaan voidaan kantaa rinta rottingilla muita lippuja, mutta oman, vapaan kotimaan tunnus, on jollain tapaa häpeällinen.

Suomalaisten tulisi tällaisina aikoina korostaa suomalaisuuden merkitystä ilman poliittista painolastia. Jos emme ole sitoutuneet kotimaahamme, emme millään tasolla voi puolustautua yhdessä tulevaisuuden uhilta. Suomalaisuuden arvostus ei ole pois keneltäkään. Päinvastoin, oman kotimaan kunnioitus voi auttaa rakentamaan vahvemman yhteiskunnan, jossa erilaisuuskin mahtuu saman, koko maan ja sen kansalaisten lipun alle.