Ystävät hylkäsivät Angelan – syynä Teslan Cybertruck

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat alkaneet katkaista välejä läheisiinsä tai jopa hyökätä vieraiden ihmisten kimppuun mitä pienimmistä asioista. Esimerkkinä automerkit, poliittiset mielipiteet tai elämäntapavalinnat. Ennen ystävyyssuhteet kestivät erilaisia ihmisiä, mutta maailman polarisoituminen on muuttanut tilanteen.

– Olen psykologi, ja ajan ympäri Arizonaa tekemässä psykologisia arviointeja. Pitkät ajomatkat uuvuttivat minua, kunnes sain Tesla Cybertruckin, jossa on itseohjautuvat ominaisuudet. Nyt ihmiset canceloivat tai haukkuvat minua jatkuvasti Elon Muskin takia, Angela Kenzslowe kirjoittaa Business Insiderille.

Angela tekee henkisesti uuvuttavaa työtä vammaisten parissa, ja se vaatii keskittymistä ja myötätuntoa. Hyvä auto auttaa häntä siinä, että loput energiat eivät valu autolla ajamiseen. Arizonassa on pitkät välimatkat.

– Mutta suuri yleisö ajattelee, että autoni on poliittinen kannanotto eikä jotain, joka auttaa minua.

Ilmiö on mielenkiintoinen, mutta surullinen. Nykyään monet yhteiskunnalliset ja henkilökohtaiset asiat jakavat ihmisiä voimakkaasti leireihin. Esimerkiksi koronarokotukset, ympäristökysymykset, poliittiset päätökset ja kansainväliset konfliktit voivat herättää niin voimakkaita tunteita, että niistä tulee eräänlaisia arvomittareita.

Jos joku ei jaa samoja arvoja, hänet saatetaan nähdä uhkana tai moraalisesti vääränä – sitten hänet poistetaan elämästä. Tätä omasta mielestään vääränlaista ihmistä kuitenkin on lupa haukkua ja moittia, vaikka itse vastustaakin vihapuhetta. Miksi maailma on näin vinossa?

– Ostin ensin toisen auton, koska pelkäsin, että minut yhdistetään Muskiin. Valitettavasti autolla ei ollut niitä ominaisuuksia, joita työhön liittyvässä liikkumisessani tarvitsen, joten päädyin Cybertruckiin.

Sen jälkeen Angelaa on haukuttu liikenteessä, annettu käsimerkkejä, yritetty suistaa tieltä ja varastettu ajokaista. Läheinen ystävä ei suostu viettämään hänen kanssaan aikaa. Etenkin sosiaalinen media on lisännyt polarisaatiota, koska algoritmit suosivat sisältöä, joka vahvistastavat käyttäjän omia näkemyksiä. Tämä luo kaikukammioita, joissa vaihtoehtoiset näkemykset jäävät pois. Ihmiset saattavat leimata toisinajattelijat vihollisiksi sen sijaan, että näkisivät heidät yksilöinä.

Ihmisillä on luonnollinen tarve kuulua johonkin ryhmään ja olla siten osa massaa. Tämä tarve voi saada heidät torjumaan sellaisia henkilöitä, jotka eivät sovi ryhmän normien tai arvojen piiriin. Esimerkiksi väärä mielipide voi tehdä henkilöstä ryhmän silmissä ulkopuolisen. Cancelointi puolestaan liittyy siihen, että joillain ihmisillä ei ole henkistä kykyä käsitellä erilaisia näkemyksiä tai ristiriitoja, ja he valitsevat konfliktin välttämisen katkaisemalla välit.

Toivottavasti tämä kaikki muuttuu ajan myötä, kun yhteiskunnassa opitaan taas kunnioittamaan eriäviä mielipiteitä ja arvoja.