Makeuttamattomalla kahvilla odottamaton vaikutus diabetekseen

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Kahvi kannattaa nauttia mustana ja ilman ylimääräistä sokeria tai makeutusaineita, ainakin mikäli haluaa hyötyä sen terveysvaikutuksista. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan musta kahvi saattaa vähentää kakkostyypin diabetekseen sairastumisen riskiä.

Tutkimuksen mukaan jokainen päivittäin nautittu kupillinen mustaa kahvia pienensi tyypin kaksi diabeteksen riskiä noin 10 prosentilla. Terveyshyöty kuitenkin väheni kahviinsa sokeria tai makeutusaineita lisäävien tapauksessa. Keskimäärin teelusikallisen sokeria kahviinsa lisäävien kohdalla diabeteksen riski väheni noin 5 prosentilla.

The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa Harvardin yliopiston tutkimuksessa perehdyttiin lähes 290 000 ihmisen kahvinjuontitapoihin 34 vuoden aikana. Henkilöiltä kysyttiin neljän vuoden välein, kuinka paljon kahvia he joivat ja mitä he lisäsivät kahviinsa. Tutkimuksen päätteeksi henkilöistä 13 281 sairasti kakkostyypin diabetesta.