Kalaruoat nopeita valmistaa – tämä kylmäsavukirjolohipasta syntyy hetkessä

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kalaruoat ovat varsinaista pikaruokaa, eivätkä vaadi tuntikausien valmisteluita. Jos ostaa kalat valmiiksi perattuina ja fileoituina esimerkiksi tiskiltä tai vakuumiin pakattuina, menee aikaa vieläkin vähemmän. Suomalainen makumaailma on muuttunut siten, että kalan kanssa tarjoillaan useimmiten arkena muutakin kuin keitettyä perunaa.

– Kala on loistava valinta arjen pelastajaksi: se valmistuu nopeasti, on ravitsevaa, terveellistä ja maistuu koko perheelle. Tuoreen kalan lisäksi kannattaa hyödyntää esimerkiksi savukalaa ja kylmäsavukalaa, säilykkeitä ja kalapakasteita, Pro Kala ry vinkkaa.

Kylmäsavukirjolohipasta



4 annosta



150–200 g kylmäsavukirjolohta



1 keltasipuli tai 2–3 salottisipulia



2 valkosipulinkynttä



1–2 rkl öljyä



1 dl hienonnettua persiljaa



½–1 avokado



1–2 rkl sitruunamehua



2–3 tomaattia



mustapippuria myllystä



noin 400 g spagettia tai muuta pastaa

Kuori ja suikaloi sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä hetki öljyssä.



Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä vähän keitinlientä.

Leikkaa sillä aikaa kylmäsavulohiviipaleet suikaleiksi tai paloiksi. Kuutioi tomaatit. Halkaise kypsä avokado ja kuori se. Poista siemen ja kuutioi hedelmäliha. Pirskota päälle sitruunamehua.

Lisää kalasuikaleet ja persilja kuullotettujen sipulien joukkoon ja lämmitä hetki. Jos kylmäsavukalaa kuumentaa pidempään, maku muuttuu ja tulee suolaisemmaksi. Lisää joukkoon vähän pastan keitinlientä ja sitruunamehua kostukkeeksi. Ripottele sekaan avokado- ja tomaattikuutiot. Mausta mustapippurilla.Kaada kastike valutetun pastan joukkoon, sekoita kevyesti ja tarjoa heti.