Ultraprosessoitujen ruokien terveyshaitat syyniin – osa Yhdysvaltojen uutta terveyspolitiikkaa

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen uusi hallitus on päättänyt tutkia tarkkaan ultraprosessoitujen ruokien haittavaikutuksia ihmisten terveydelle. Tutkimusta johtaa National Institutes of Healthin ravitsemustutkija Kevin Hall. Tilastojen mukaan yli 70 prosenttia Yhdysvaltojen elintarvikkeista on ultraprosessoituja.

Tutkimuksen osana 20-vuotias floridalainen yliopisto-opiskelija Sam Srisatta vietti kuukauden hallituksen sairaalassa pelaten videopelejä ja antaen tutkijoiden seurata tarkasti kaikkea, mitä hän söi. Hänen ruokalistallaan oli kananugetteja, lihapullia, sipsejä ja niin edelleen. Samalla tutkittiin ruokien vaikutusta terveyteen.

Yhdysvaltain terveysministeri Robert F. Kennedy Jr. on nostanut ravitsemuksen ja krooniset sairaudet yhdeksi tärkeimmäksi prioriteetikseen. Hän on toistuvasti syyttänyt ultraprosessoituja ruokia monien sairauksien aiheuttajiksi, erityisesti lasten kohdalla. Ne tulisi ministerin mukaan poistaa vähintäänkin kouluaterioista, koska ne tekevät ihmisistä sairaita.

Ultraprosessoitujen ruokien kulutus on kasvanut Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa viime vuosikymmeninä ennätyslukemiin. Samaan aikaan kun lihavuuden ja ruokavalioon liittyvien sairauksien määrät ovat nousseet. Ultraprosessoidut ruoat ovat yleensä halpoja, teollisesti valmistettuja ja sisältävät runsaita määriä rasvaa, suolaa ja sokeria sekä lisäaineita ja väriaineita, joita ei löydy tavallisesta, aitoa lähiruokaa sisältävästä kotikeittiöstä.

On sanomattakin selvää, että sokeriset murot ja perunalastut ovat ultraprosessoituja. Myös pakastepizzat, kasvipohjaiset maitokorviketuotteet, proteiinipatukat, keinotekoisesti makeutetut juomat, virvoitusjuomat, jäätelöt ja vegaaniset lihankorvikkeet kuuluvat tähän kastiin. Vuoden 2019 tutkimuksessa Hall ja hänen tiiminsä havaitsivat, että ultraprosessoituja ruokia syöneet ihmiset söivät päivittäin noin 500 kaloria enemmän kuin ne, jotka söivät vähemmän prosessoitua ruokaa.

Hyvä nyrkkisääntö on se, että jos voit valmistaa ruoan itse yksinkertaisista raaka-aineista, se ei ole ultraprosessoitua. Esimerkkinä raakamaito, jonka suosio on kasvanut Suomessa räjähdysmäisesti. Se on ruokaa aidoimmillaan, kuten oman kasvimaan ja muut tuotantoeläinten antimet, puhumattakaan muualta luonnosta kerätyistä, metsästetyistä tai kalastetuista ruoista. Srisatta toivoo tulevaisuudessa työskentelevänsä päivystyspoliklinikan lääkärinä. Hän sanoo kokeen herättäneen uusia kysymyksiä ruokavalion ja terveyden yhteydestä.

– Kaikki tietävät, että ultraprosessoidut ruoat eivät ole terveellisiä, mutta tieteellinen näyttö asiasta on tärkeää, jotta viesti saadaan julkisuuteen, hän sanoi Associated Pressille.