Kellä on varaa elää – kellä ei? Nuoret kituuttavat, eläkeläiset säästävät

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaiset elävät nyt kahtia jakautuneessa taloudellisessa todellisuudessa. OP Ryhmän tuore analyysi paljastaa, että erityisesti nuoret aikuiset ovat joutuneet käyttämään säästöjään kiihtyvän inflaation vuoksi. Täysi-ikäisten ja alle 24-vuotiaiden säästötilien mediaanisaldo on kutistunut yli puolella vain kahdessa vuodessa.

Nuorilla aikuisilla on säästössä keskimäärin 200 euroa. Samanlainen trendi näkyy myös kolmekymppisillä. Nuorten talous on joutunut koville niin pandemian aikaisten rajoitusten, maailmalla jylläävien sodan ja pakotteiden kuin niistä aiheutuneiden tavallisten elinkustannusten nousun takia.

Samaan aikaan eläkeläisten säästötilit pullistelevat. Yli 65-vuotiailla säästötilien mediaanipitoisuudet ovat kasvaneet, ja monilla saldo ylittää 10.000 euroa. Taustalla vaikuttaa indeksikorotuksilla nousseet eläkkeet, jotka ovat jopa ohittaneet palkkojen kehityksen. Kun suuria lainoja ei enää ole ja kulutus on maltillista, varallisuutta jää yhä useammin myös säästöön. Eikä pidä unohtaa, että yhteiskunta pyöritetään työikäisten palkoilla.

Toisin sanoen Suomen talouskuva on muuttunut: nuoret rakentavat elämäänsä epävarmuuden keskellä, kun taas vanhemmat sukupolvet näyttävät hyötyvän. Jos tilanteelle ei tehdä pikaisesti jotain, on nuorten köyhyys talouskasvun jarruna pitkälle tulevaisuuteen. Parhaimpina keinoina voisi olla tuloverotuksen keventäminen, yrittäjyyden tukeminen, asumisen halventaminen, ja panostaa taloudellisesti ensimmäisenä oman maan kansalaisiin ja nuoriin. Jos sen jälkeen jää rahaa, voidaan sitä jakaa myös valtion ulkopuolelle.