Sähköautoilun varjopuoli: Räjähdyksiä, mustaa savua ja kauhua Skotlannissa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Skotlannin Kilwinningissä sijaitseva akkukierrätyslaitos roihahti jälleen liekkeihin. Sama tapahtui tasan vuosi sitten. Paikalle hälytettiin kuusi paloautoa, alue evakuoitiin ja musta savupilvi peitti taivaan. Asukkaat kertoivat pelottavista räjähdyksistä ja vertasivat tilannetta sotaelokuvaan. Onneksi henkilövahingoilta vältyttiin, mutta tapahtuma järkytti alueen asukkaita.

Tulipalo nosti keskusteluun akkuvarastojen ja -kierrätyksen riskit. Edellisessä palossa ympäristöviranomainen peruutti tehtaan jätehuoltoluvan ja määräsi tiukkoja toimenpiteitä. Tästä huolimatta tehdas roihahti uudelleen. Paikallispoliitikot kritisoivat toimimattomia valvontakeinoja ja vaativat tiukempia turvallisuusstandardeja, BBC uutisoi.

Vaikka sähköautoilu esitetään usein ympäristöystävällisenä ratkaisuna, akkujen valmistus, varastointi ja kierrätys sisältävät merkittäviä turvallisuus- ja ympäristöriskejä. Akkupalot voivat levittää ilmaan myrkyllisiä kaasuja, raskasmetalleja ja pienhiukkasia, jotka ovat haitallisia terveydelle ja luonnolle. Palot saastuttavat jopa enemmän kuin perinteiset pakokaasut.

Moni kysyykin, missä kulkee todellisen ekoteon ja markkinapuheen raja. Sähköautoilun ylistämisen keskellä unohdetaan usein perusasia, jossa todella kestävä valinta on käyttää olemassa olevat tuotteet loppuun. Kestävään kehitykseen kuuluu olennaisesti se ideologia, jonka mukaan korjataan vanhaa ja suositaan kierrätystä. Uuden valmistaminen, varsinkin akkuteollisuudessa, kuormittaa luontoa sekä ekologisesti että sosiaalisesti, etenkin kun raaka-aineita louhitaan kehitysmaista kovalla hinnalla. Lienee järkevämpää puhua kokonaiskestävyydestä, eikä pelkistä päästöistä.