Maailman todennäköisesti kitkerin maku on selvitetty tieteen avulla. Suomessakin kasvava karvaskääpä, eli Amaropostia stiptica -sieni sisältää äärimmäisen kitkerältä maistuvaa kemikaalia. Asia selvisi saksalaisen Leibniz-instituutin tutkimuksessa.
Tutkimuksessa karvaskäävästä eristettiin kolme aikaisemmin tuntematonta yhdistettä, joiden rakenteeseen tutkijat perehtyivät. Kitkerimmäksi tunnistettu yhdiste on nimeltään oligoporin D. Maku on niin vahva, että sen voisi tunnistaa uima-altaaseen uutetusta pienestä tipasta.
Tutkimus saattaa auttaa tutkijoita ymmärtämään, kuinka ja miksi ihmiset kehittyivät tunnistamaan kitkeriä makuja. Perinteisesti on oletettu, että kitkerän maun tunnistaminen auttaisi välttämästä esimerkiksi myrkyllisten asioiden syömistä. Kuitenkaan esimerkiksi karvaskääpä ei ole luotaantyöntävästä maustaan huolimatta ihmisille myrkyllinen sieni.
Tutkijat huomauttavat, että sieniä syövät ravinnokseen ihmisten lisäksi monet muutkin lajit. Journal of Agricultural and Food Chemistry -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan monilla muilla lajeilla makuaistit saattavat olla huomattavasti ihmisiä kehittyneempiä.